ADAS in het Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek

ADAS staat voor Advanced Driver Assistance Systems. De huidige auto’s hebben meer dan 80 veiligheidssystemen om de bestuurder te ondersteunen tijdens zijn rit en de eigen veiligheid en die van andere weggebruikers te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan ABS, cruise control, het automatisch inparkeren en keep lane assist maar de meeste systemen kennen we niet.

Tijdens de workshop ‘ADAS in the Showroom’ georganiseerd door De HAN automotive werd geïnventariseerd of er behoefte is aan extra ondersteuning bij het informeren van sales en after-sales medewerkers en consumenten. Het werd duidelijk dat we wel de mooiste technieken kunnen bedenken, maar hoe zorgen we dat de bestuurder de juiste kennis en vaardigheden krijgt om optimaal gebruik te maken van deze systemen? Met uiteindelijk doel een veiliger, zuiniger, schoner en comfortabele manier van rijden voor de bestuurder.

In het Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek worden instructiefilms getoond, kunnen via proefopstellingen de effecten van de systemen worden waargenomen en wordt er uitleg gegeven over hoe je daarop als bestuurder moet reageren. Bijvoorbeeld bij het gebruik van ABS tijdens een noodsituatie begint het stuur te trillen. Als reactie laten bestuurders vaak het stuur los, terwijl je dit júíst niet moet doen.