Het aantal verkeersdoden in Brabant stijgt fors

Volgens het CBS zijn er in 2018 678 verkeersdoden gevallen, 65 meer dan in 2017. Het merendeel van de toename is terug te vinden in de provincie Noord-Brabant. Daar is het aantal gestegen naar 150 dodelijke slachtoffers, 52 meer dan het jaar ervoor. De oorzaken zijn nog niet bekend. Maar de provinciale wegen met dikke bomen langs de weg en eenbaanswegen met kans op tegenliggers spelen zeker een rol. Even afgeleid zijn of een klein foutje maken kan hier enorme gevolgen hebben. Daarnaast wordt het drukker op de weg, er zijn te weinig aparte fietspaden en handhaving kan beter. Maar is investeren in infra en handhaving de oplossing?

Feit blijft dat 90 % van de ongevallen veroorzaakt wordt door gedrag. Te snel rijden, gebruik van alcohol in het verkeer en niet te onderschatten de afleiding door de mobiele telefoon blijven belangrijke veroorzakers.

Meer handhaving en betere infra kunnen helpen om de verkeersveiligheid te verbeteren, maar daarmee ga je het gedrag niet veranderen.

Wat is mijn pakkans, moet niet de eerste gedachte zijn. Maar wat doet mijn gedrag met mijn veiligheid en die van anderen onderweg. Kom ik veilig thuis bij mijn kinderen? En veroorzaak ik niet heel veel verdriet bij een ander gezin?

We doen het niet met opzet. Maar verkeersongevallen gebeuren iedere dag weer. En niet alleen bij een ander. Belangrijk is dat je proactief deelneemt in het verkeer. Iedereen kan fouten maken. Wees daar op ingesteld en zorg dat je niet afgeleid wordt. Met een klein foutje kunnen de gevolgen niet te overzien zijn.