Het initiatief

DNA WIJZIGING ARNO SMITS

Arno Smits is initiatiefnemer van het Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek en heeft zich als instructeur en docent jarenlang ingezet om de verkeersveiligheid te verbeteren. Door kwaliteitsopleidingen te verzorgen en leerlingen zo praktijkgericht mogelijk op te leiden. “Maar dan overkomt je een verkeersongeval met dodelijke afloop, waar je midden inzit en wat je niet los kan laten, vertelt Arno.” Terwijl de rest van de wereld gewoon door gaat. 

Enkele jaren later overlijdt een leerling onderweg naar zijn rijles. Arno: “Dat gaat je niet in je koude kleren zitten. Het verandert je DNA.”

“Tegelijkertijd merk je dat de meeste mensen niet bezig zijn met verkeersveiligheid, ook de rijschoolbranche niet, stelt Arno.” Tegenwoordig met zijn leerbedrijf van 40 professionals is zijn bereik om de verkeersveiligheid te verbeteren al groter. ‘Maar het is tijd geworden om écht iets te gaan betekenen.’ 

De ambitie: Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek

Met het Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek kunnen jaarlijks 52.000 kinderen op een speelse en interactieve manier permanente verkeerseducatie verkrijgen. Daarnaast zijn er nog de bezoekers die buiten de schooltijden het centrum gaan bezoeken, want het moet een centrum worden voor alle verkeersdeelnemers: Van driewieler tot rollator. Arno: “En dán gaat er wel wat veranderen.” 

De ultieme gedachte is dat dit centrum een blauwdruk wordt voor de rest van Nederland en zelfs Europa. ‘Verkeersonderwijs moet net zo belangrijk worden als regulier onderwijs.’

We kunnen niet langer accepteren dat er jaarlijks zoveel verkeersdoden en zwaargewonden vallen. Iedere verkeersdode is er één te veel.