Het initiatief

DNA wijziging Arno Smits

Arno Smits is initiatiefnemer van het Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek en heeft zich als instructeur en docent jarenlang ingezet om de verkeersveiligheid te verbeteren. Door kwaliteitsopleidingen te verzorgen en leerlingen zo praktijkgericht mogelijk op te leiden. “Maar dan overkomt je een verkeersongeval met dodelijke afloop, waar je midden inzit en wat je niet los kan laten, vertelt Arno.” Terwijl de rest van de wereld gewoon door gaat.

Enkele jaren later overlijdt een leerling onderweg naar zijn rijles. Arno: “Dat gaat je niet in je koude kleren zitten. Het verandert je DNA.”

“Tegelijkertijd merk je dat de meeste mensen niet bezig zijn met verkeersveiligheid, ook de rijschoolbranche niet, stelt Arno.” Tegenwoordig met zijn leerbedrijf van 40 professionals is zijn bereik om de verkeersveiligheid te verbeteren al groter. ‘Maar het is tijd geworden om écht iets te gaan betekenen.’

DE AMBITIE: INNOVATIECENTRUM VERKEER EN LOGISTIEK

Met het Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek kunnen jaarlijks duizenden kinderen op een speelse en interactieve manier permanente verkeerseducatie verkrijgen. Daarnaast zijn er nog de bezoekers die buiten de schooltijden het centrum gaan bezoeken, want het moet een centrum worden voor alle verkeersdeelnemers: Van driewieler tot rollator. Arno: “En dán gaat er wel wat veranderen.”

Het Innovatiecentrum zal open staan voor iedereen, 7 dagen in de week. Naast innovatief verkeersonderwijs komen bezoekers hier direct met innovaties en nieuwe technieken gerelateerd aan verkeer in contact, dat is niet enkel voorbehouden aan ontwikkelaars en studenten. Het centrum biedt juist de kans aan studenten en ontwikkelaars om te leren hoe weggebruikers met de innovaties omgaan (gedrag), innovaties door te ontwikkelen en de kloof tussen nieuwe technieken en de gebruiker te verkleinen.

Deze combinatie met een praktijkgerichte aanpak maakt het centrum uniek. De ultieme gedachte is dat dit centrum een blauwdruk wordt voor de rest van Nederland en zelfs Europa.

We kunnen niet langer accepteren dat er jaarlijks zoveel verkeersdoden en zwaargewonden vallen. In onze ogen is iedere verkeersdode er één te veel.

Interactieve verkeersprojecten in vaste opstelling

Er bestaan al veel verkeersprojecten, vooral gericht op de jeugd. En een groot aantal van hen zijn goed. In het nieuwe centrum gaan we de projecten waarvan wij geloven dat het een positieve gedragsverandering oplevert of de verkeersveiligheid direct verbetert een vaste omgeving bieden met een vernieuwende kijk. Denk bijvoorbeeld aan het dodehoekproject en de fietscontrolestraat. Maar ook nieuw ontwikkelde verkeersprojecten  zullen te bezoeken zijn, waarbij het zelf ervaren op een speelse en interactieve manier voorop staat.

Groot voordeel van een vaste omgeving is dat de projecten dagelijks te bezoeken zullen zijn voor scholieren, bedrijven met hun medewerkers en families, en daardoor een groot bereik hebben. Als inspiratie voor hoe dit deel van het nieuwe centrum eruit komt te zien, denk aan de experience van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Maar dan volledig gericht op verkeersveiligheid.