Electric Entry; jumpstart voor de beginnende automobilist

Steeds meer elektrische auto’s worden er verkocht, maar onder jongeren blijkt er weerstand te bestaan tegen elektrisch rijden. Ook kan de opkomst van de elektrische auto voor een forse toename van het aantal zwaargewonden zorgen. Onderzoek naar acceptatie en voordelen van het al tijdens de rijlessen gebruik maken van een elektrische auto worden op initiatief van ICVL in dit project onderzocht.

De technische vaardigheid van het schakelen leidt een beginnende automobilist af van het meest belangrijke aspect van autorijden, namelijk het verkrijgen van verkeersinzicht. De leerling zou zich in eerste instantie juist bezig moeten houden met zijn gedrag in het verkeer. Niet kijken naar de versnellingspook, maar naar de andere weggebruikers. De vraag is kan dit niet slimmer met een elektrische auto? In deze auto hoeft de leerling immers niet te schakelen en kan de elektromotor niet afslaan.

Ook blijkt bij jongeren weerstand te bestaan tegen elektrisch rijden. De veronderstelling is dat dit voortkomt uit onbekendheid, omdat deze aanstaande bestuurders geen eigen (negatieve) ervaringen hebben met elektrisch rijden.

Bovendien zal met de voorgestelde wetgeving per 2025 van de verkoop van uitsluitend elektrisch aangedreven emissievrije nieuwe auto’s een vernieuwde opzet van de rijopleiding essentieel zijn.

Tot slot blijkt uit onderzoek van adviesbureau Automotive Insiders (2020) dat de opkomst van de elektrische auto voor een forse toename van het aantal zwaargewonden zal zorgen. De problemen met EV’s zouden meervoudig zijn. In de eerste plaats zijn deze auto’s gemiddeld 250 kilo zwaarder dan een vergelijkbare benzineversie. Daardoor komt de klap van een aanrijding veel harder aan. En ‘nieuwkomers’ die elektrisch gaan rijden zijn zich er vaak niet van bewust dat die auto heel snel op kan trekken en daarbij ook al snel ergens tegenop kan knallen. Tijdens de aangepaste rijopleiding kan hier op ingespeeld worden.

Partners

Stap voor stap
in de juiste richting

Ontwikkeling programma

In samenwerking met de partners wordt een nieuw programma opgesteld voor het opleiden van de beginnende automobilist in een elektrische auto.

Meting

Onderzoek vindt plaats bij de testgroep en controlegroep voor en na de opleiding.

Uitvoering

De uitvoering van de rijlessen gebeurt door Smits Opleidingen en Nova verkeersopleidingen.

Beoogd resultaat

Een vernieuwde opzet van een programma voor aanstaande automobilisten, waarbij de elektrische auto standaard een rol speelt.

Kenmerken
van het project

In het kort samengevat.

icons/connecting

Cocreatie

Samen met partners vanuit verschillende disciplines wordt het project uitgerold.

icons/result

Onderzoek

HAN Automotive Research voert het onderzoek uit.

icons/proces

Uitvoering

Het Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek mede ontwikkeld het nieuwe programma. Smits Opleidingen en Nova verkeersopleidingen voeren het uit.

icons/check

Resultaat

Vernieuwd programma voor het opleiden van aanstaande automobilisten

partner aan het woord

Wil je graag meer informatie?

Wil je meer weten over dit project of wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij staan je graag te woord.