Vrachtwagenongevallen op snelwegen

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over vrachtwagenongevallen op snelwegen geeft inzicht in de belangrijkste oorzaken. Op basis daarvan is er een nieuw lesprogramma ontwikkeld. Hierbij kijken we naar het probleem en vertalen dit naar een werkgeversaanpak. Zo kunnen werkgevers hun gedeelde verantwoordelijkheid nemen voor het verbeteren van de veiligheid van hun chauffeurs onderweg.

Per jaar vallen er gemiddeld 23 verkeersdoden waarbij een vrachtwagen betrokken is. Om dit aan te pakken is er een lesprogramma specifiek voor vrachtwagenchauffeurs ontwikkeld. De insteek is hen bewust te maken van de risico’s, deze te verkleinen of te voorkomen. Wat is hun rol als chauffeur? Bij de ontwikkeling is rekening gehouden dat het programma ook in te zetten is voor nascholing Code 95.

icons/bike

van de vrachtwagenongevallen gevolg van verminderde alertheid

icons/bike

ernstige ongelukken waarbij vrachtwagen betrokken zijn (jaarlijks)

icons/bike

doden als gevolg en zo’n 200 ernstige gewonden

icons/arrow-down

van de vrachtwagenongevallen betreft kop-staartaanrijdingen

Bron: SWOV (2021) Vrachtwagen en bestelauto’s

Kenmerken
van het project

In het kort samengevat

icons/connecting

Analyse

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is gebruikt als basis. De eigen kennis en jarenlange praktijkervaring in het opleiden van chauffeurs is hier aan toegevoegd.

icons/arrow-down

Ontwikkeling

Specialisten in het vakgebied en een opleidingskundige hebben het lesprogramma in samenwerking ontwikkeld.

icons/food

Resultaat

Het heeft geleid tot een 1-daagse theorie opleiding met veel praktijkvoorbeelden, die ook geschikt is voor de nascholing Code 95.

icons/mail

Uitvoering

Docenten van Smits Opleidingen gaan het lesprogramma verzorgen.

Wil je graag meer informatie?

Wil je meer weten over dit project of wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij staan je graag te woord.