Projecten en Pilots

De wereld staat niet stil en dagelijks vinden er innovaties plaats die van invloed zijn op het verkeer. Het Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek wil weggebruikers voorbereiden op en begeleiden bij de innovaties in het verkeer. Het ontwikkelen van nieuwe verkeersprojecten gebeurt veelal via projecten en pilots in samenwerking met de regionale overheid, ondernemers en het onderwijs.

icons/connecting

Verbinden van verschillende sectoren

Met het Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek kunnen jaarlijks duizenden kinderen verkeerseducatie verkrijgen.

icons/shake

Samen het verkeer
veilig maken.

Met het Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek kunnen jaarlijks duizenden kinderen verkeerseducatie verkrijgen.

icons/loop

Continue innoveren en optimaliseren.

Met het Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek kunnen jaarlijks duizenden kinderen verkeerseducatie verkrijgen.

Projecten en Pilots

Om structurele en permanente verkeerseducatie voor alle leeftijdscategorieën te kunnen bieden ontwikkelen we samen met het onderwijs, de overheid en ondernemers nieuwe innovatieve verkeersprojecten.

Project

AMIGO

In het laatste decennium heeft de automotive industrie significante vooruitgang in techniek gezien (ADAS) en autonome voertuigen. Echter het gebrek aan kennis en verwarring onder automobilisten over voertuigtechniek heeft nog steeds de overhand. In dit project wordt onderzocht hoe je veiligheidssystemen (specifiek lane-keeping assistance of adaptive cruise control) mee kunt nemen in de rijopleiding voor beginnende automobilisten.

Mobiliteit
Logistiek
Project

Vrachtwagenongevallen op snelwegen

Naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over vrachtwagenongevallen op snelwegen is er een nieuw lesprogramma ontwikkeld. Hierbij kijken we naar het probleem en vertalen dit naar een werkgeversaanpak. Zo kunnen werkgevers hun gedeelde verantwoordelijkheid nemen voor het verbeteren van de veiligheid van hun chauffeurs onderweg.

Project

Sidekick-ADAS

De ontwikkelingen in de automotive branche gaan razendsnel. In de huidige auto’s zitten al meer dan 80 veiligheidssystemen (Advanced Driver Assistance Systems) waarvan de gebruiker zich eigenlijk niet bewust is of niet goed weet hoe hij deze moet gebruiken. Via onderzoek, doorontwikkeling en gerichte training willen we juist gebruik stimuleren. In dit project specifiek onder oudere automobilisten.

Mobiliteit
Mobiliteit
Project

Electric Entry

Steeds meer elektrische auto’s worden er verkocht, maar onder jongeren blijkt er weerstand te bestaan tegen elektrisch rijden. Ook kan de opkomst van de elektrische auto voor een forse toename van het aantal zwaargewonden zorgen. Onderzoek naar acceptatie en voordelen van het al tijdens de rijlessen gebruik maken van een elektrische auto worden op initiatief van ICVL in dit project onderzocht.

Pilot

Pilot zichtbaarheid op de fiets voor leerlingen

Samen met leerlingen van het Titus Brandsma Lyceum in Oss is gekeken hoe we de zichtbaarheid op de fiets zouden kunnen verbeteren. Om kinderen te overtuigen van het belang en hen op een goede manier aan te spreken hebben we deze leerlingen gevraagd met ons mee te denken.

Educatie
MVO
Pilot

Pilot zichtbaarheid op de fiets voor medewerkers

Na het vooronderzoek bij leerlingen over het verbeteren van de zichtbaarheid op de fiets, wordt in samenwerking met stakeholders waaronder de gemeente Oss en bureau D&B het interactieve lesprogramma in combinatie met de innovatieve reflectiestrips vertaald naar een werkgeversgerichte aanpak.

Project

Glow Slow

In Nederland zijn er zo’n 23,4 miljoen fietsen. Hiermee kan wel gezegd worden dat Nederland een echt fietsland is. Dit heeft ook zo zijn gevolgen. Zo komen er jaarlijks 207 fietsers om het leven en raken duizenden mensen ernstig gewond in het verkeer. Dit heeft ervoor gezorgd dat de 5 studenten aan de slag zijn gegaan met de verkeersveiligheid. Hierbij is specifiek gekeken naar de gevaarlijke oversteekpunten van de fietsstraat in Oss.

Infra